Forældre

Børn og unges idrætsdeltagelse er stærkt afhængig af forældrenes opbakning. Vi ved, at størstedelen af de børn og unge, der dyrker en eller flere idrætter, er motiveret til det, fordi deres forældre gør det muligt for dem og bakker dem op. 

Anbefaling 1: Opfordre og hjælp dine børn til at deltage i aktiviteter der fremmer sociale liv.

Som forælder er I en vigtig del af foreningslivet og jeres børns trivsel i idrætten. Sørg for at støtte jeres barn i valg af fritidsaktiviteter og hjælp din lokale forening med at skabe gode rammer for dine og andres børn.

De 7 forældrebud

 • Følg dine børn til træning og hjælp til med at gøre klar. Dit barn sætter pris på det og du gør en vigtig forskel for børnene, klubben og byen.
 • Respekter trænerens beslutninger, vær positiv og støttende overfor trænerne og alle børn.
 • Skab god stemning til træning og kamp, ved at komme med positive ytringer fremfor kritik eller negative kommentarer. Læg også mærke til og bifald, når dit barns med- eller modspillere viser gode færdigheder.
 • Læg vægt på glæden ved sport og udvikling af venskaber fremfor konkurrence og resultater.
 • Bak op om hele holdets indsats, og anerkend at alle børn skal have mulighed for at deltage – også selvom det kan betyde mindre fokus på dit eget barn og resultaterne.
 • Husk at det er dit barn der dyrker idræt, så anerkend dit barns meninger og oplevelser, Giv dine børn information og råd, når det kommer til at vælge sport. Du kan opmuntre dem, men lad børnene selv tage den endelige beslutning, om de vil deltage eller ej, og hvilken sport de vil deltage i.
 • Ved selv at være fysisk aktiv kan du blive en god rollemodel for dine børns deltagelse i idræt.

 

Inspiration

De 7 forældrebud

Anbefaling 2: Engager dig i dine børns fritidsaktiviteter og vær en aktiv støtte

Der venter mange gode fællesoplevelser for dig og dit barn, hvis du engagerer dig. En snak med de andre forældre på sidelinjen og med trænerne har positiv indvirkning på dit barns aktive idrætsliv.

Når du engagerer og interesserer dig i dit barns sport, smitter det af og motivere. Det kan være alt fra holdlederopgaver, til sociale opgaver og praktisk hjælp til foreningen.
Forældre, der påtager sig frivilligt arbejde i idrætsforeningen, er en uundværlig hjælp for idrætsforeningen, hvor de udgør en stor og nødvendig indsats

”Børnene er trygge, når de har mor og far med. Og der er jo ikke nogen børn, der hader at lege med deres forældre. Det er det, de alle sammen vil.”

Inspiration

 • Hjælp til med opvarmning og til at lave øvelser/lege med dem, det giver motivation og succesoplevelser for børnene.
 • Byd nye børn og forældre velkommen i foreningen og hjælp dem godt ind i fællesskabet.
 • Vær aktivt opsøgende i forhold til at tilbyde din hjælp til foreningen. Ofte får trænere og ledere ikke spurgt om hjælp. I stedet for at vente på at blive spurgt, så byd selv ind med ting du kan hjælpe med.

Anbefaling 3: Skab en tryg og åben kommunikation med dine børn for at forstå deres ønsker og behov.

Lav klare aftaler om dine børns deltagelse i idrætsaktiviteter og anerkend deres ønsker i forhold til valg og deltagelse i aktiviteter.

 • Tal med barnet om ting der er lykkes og ting der ikke er lykkedes til træning og til kamp. Fokuser på de følelser barnet oplever efter træning og konkurrence
 • Vær nysgerrig på deres oplevelser og lad dem få tid til at tænke og reflektere over deres træning eller kamp.
 • Lær de skrevne og uskrevne regler i dit barns sport, efterlever du dem er det også nemmere for dit barn at navigere i dem.

Vi er her for dig

Find en medarbejder

Skal du have hjælp til noget, eller har du et spørgsmål? Så find den helt rigtige medarbejder til at besvare dit spørgsmål. Klik på knappen og find en medarbejder: