GIF’s Appelinstans sikrer, at tvister i den organiserede idræt kan løses på en god og effektiv måde. Læs her, hvordan du som specialforbund eller forening kan bruge udvalget.
Alle specialforbund, foreninger eller aktive medlemmer kan få en uafhængig retlig instans til at bedømme en sag, hvor der er en tvist om foreningsregler f.eks. forståelsen af sportsreglementer eller foreningsvedtægter.
Amatør- og ordensudvalget behandler som udgangspunkt kun klager over afgørelser truffet af et forbunds ordens-, disciplinær- eller turneringsudvalg, f.eks. forståelsen af turneringsregler eller eksklusion af foreningsmedlemmer.
Man kan læse mere om amatør- og ordensudvalgets love og sagsbehandlingsregler i folderen ”Regler for amatør- og ordensudvalget”
Formålet med denne vejledning er at give en fremstilling af, hvorledes en sag behandles i turneringsudvalg, og (specialforbunds) Amatør- og Ordensudvalg under Grønlands Idrætsforbund, så parterne kender sagsgang og procedure samt kan vide, hvorledes man skal forberede sig.
Turneringsudvalg og lignende enheder, og Amatør- og Ordensudvalgets sagsbehandling bygger derudover på en praksis, som i væsentlig grad er på virket af den måde sager i det grønlandske retssystem behandles på.
Udvalget kan tage sig af følgende sager:
Sager kan således være tvister mellem idrætsforening og specialforbund, idrætsforeninger imellem, idrætsforening og medlem, og endelig medlemmer imellem.
Turneringsudvalget og en lignende enhed, og Amatør- og Ordensudvalget kan i øvrigt afvise behandling af en sag, der efter specialforbundets og hovedorganisationens regler forudsættes, at sagen bør behandles i en anden instans, eller som følge af, at der åbenlyst ikke er tale om nogen tvist eller uoverensstemmelse som falder ind under Amatør- og Ordensudvalget kompetenceforhold.
Ethvert medlem af Grønlands Idrætsforbund kan således berettiget til at indbringe sager, der er omfattet af Grønlands Idrætsforbunds § 17, for Amatør- og Ordensudvalget.
Enhver henvendelse til (omfattende konkurrencesituationer) sendes og meddelelse til først til
Deres kendelse og beslutning kan kæres og efterfølgende sendes og meddelelse til
Og sidste instans og appelmulighed er, at kendelsen og beslutningen kan ankes til
Kundgørelse af en afgørelse sker på samme måde, som tidligere korrespondance under sagens for løb. Normalt vil udvalget som udgangspunkt udbede sig to redegørelser – én fra hver af sagens parter.
Hver af parterne skal have adgang til at forsvare sig og kan anmode om, at parterne får lejlighed til mundtligt at fremsætte og begrunde deres sag over for en jury, udvalg og/eller Amatør- og Ordensudvalg. Alle 3 instanser kan indlede sin behandling af sagen med at søge at mægle mellem parterne (mediation).
Det er som hovedregel en betingelse for at optræde som part i sagen, at man er en af de direkte involverede parter i den episode/sag, som ligger til grund for klagen; det vil sige har en “væsentlig interesse” i denne. Der kan forekomme sager, hvor episoden/sagen har væsentlig interesse for nogen, som ikke var direkte involveret i episoden/sagen.
Amatør- og Ordensudvalget afgør, om betingelsen ”væsentlig interesse” er opfyldt. Parterne har ret til at lade sig repræsentere af en bisidder, som kan være en advokat eller en anden sagkyndig. Udvalget bestræber sig for at behandle sagen således, at advokatbistand ikke er nødvendig. Sagens parter afholder under alle omstændigheder selv omkostninger til evt. advokat eller sagkyndig uanset sagens udfald.
Den part, der indbringer sagen for, bør give en koncentreret, men fyldestgørende kronologisk fremstilling af sagen med henvisning til eventuelle vedtægter, regler, reglementer, bestemmelser eller andre relevante bilag. Modparten gives i et svarskrift lejlighed til at anføre sine synspunkter, gerne med tydelige referencer til specifikke dele af klagen og med fremsendelse af eventuelle yderligere bilag. Parterne gives normalt en yderligere lejlighed til at kommentere hinandens synspunkter.
Ethvert indlæg til Amatør- og Ordensudvalget skal samtidig sendes i kopi til modparten sammen med bilag. Det tillades kun undtagelsesvis parterne at fremlægge nye bilag i et møde. Bilag som kun den ene part har, kan ikke indgå i sagen.
Normalt afsættes – medmindre andet er aftalt – én time per møde. Hvis parterne ikke finder en time tilstrækkelig, bør dette oplyses ved sagens indsendelse eller ifm. afgivne svarskrift. Amatør-og Ordensudvalgets formand/forkvinde afgør, om der skal sættes yderligere tid af.
Amatør- og Ordensudvalgets medlemmer har læst sagens bilag inden mødet. Ved mødets begyndelse forelægger klageren sagen ved at fremdrage – evt. henvise til – de steder i klagen og bilagsmaterialet, som vedkommende især lægger vægt på. Derefter svarer modparten og redegør på samme måde for sine synspunkter. Vidneførsel finder kun undtagelsesvis sted.
Årsagen hertil er navnlig, at vidner ikke kan pålægges pligt til at tale sandt. Hvis en part imidlertid finder det nødvendigt at føre nogle vidner, bør dette oplyses ved sagens indsendelse, ligesom vidnernes navne bør anføres, og hvad de ønskes hørt om. Amatør- og Ordensudvalgets formand/forkvinde afgør på grundlag af sagens karakter, om et ønske om vidneførsel skal imødekommes. Hvis en part uden forudgående meddelelse møder med vidner, må vedkommende forvente, at vidneførsel bliver nægtet.
Når sagen er forelagt, stiller Amatør-og Ordensudvalgets medlemmer eventuelt spørgsmål til belysning af sagen, hvorefter parterne får lejlighed til at fremsætte deres afsluttende bemærkninger. Når parterne har forladt mødet, voterer udvalgets medlemmer. Afgørelsen vil sædvanligvis foreligge hos parterne efter cirka 3-4 uger.
Amatør- og Ordensudvalgets kendelse kan inden 4 uger fra bekendtgørelse indankes for Grønlands Idrætsforbunds Appeludvalg. Anke til Appeludvalget har normalt ikke opsættende virkning.
Alle henvendelser stiles til: Grønlands Idrætsforbund e-mail: ordensudvalget@gif.gl
Regler for Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats
Amatør- og Ordensudvalg
Stk. 1
Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats Amatør- og ordensudvalget består af 5 medlemmer, der vælges af repræsentantskabet og for en varighed af 2 år. Valget finder sted på ulige år, hvor der vælges en formand og 4 udvalgsmedlemmer, samt 2 suppleanter.
Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats amatør- og ordensudvalg fungerer som et appeludvalg for specialforbunds egne amatør- og ordensudvalg og behandler sager, hvor en part har appelleret en afgørelse fra specialforbundets egne amatør- og ordensudvalg, ligesom den også fungere som 1. instans for klubber uden specialforbund til behandling af sager, hvor en part har indgivet klage over en afgørelse for klubber uden specialforbund. Således er det kun medlemmerne af Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiat der kan få sager behandlet for amatør- og ordensudvalget.
Stk. 2
Amatør- og Ordensudvalget er beslutningsdygtigt, når mindst 3 medlemmer er til stede, og udvalget træffer i tilfælde af uenighed sine afgørelser ved simpel stemmeflerhed. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende.
Stk. 3
Amatør- og ordensudvalget opgave er:
Stk. 4
Et medlem af amatør- og ordensudvalget eller en suppleant kan ikke samtidig være medlem af hovedbestyrelsen af Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiat. Ingen kan deltage i behandlingen af en sag, hvis der foreligger omstændigheder, som er egnede til at vække tvivl om vedkommendes upartiskhed.
Stk. 5
Enhver henvendelse til udvalget skal tilstilles det gennem Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats sekretariat, gennem hvilket også alle udvalgets afgørelser tilbagesendes.
I sager af særlig amatørmæssig interesse kan – foruden sagens parter – Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats forretningsudvalg træffe bestemmelse om sagens indbringelse for Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats amatør- og ordensudvalg.
Stk. 5
Enhver person, klub eller specialforbund under Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiat er berettiget til at indbringe sager, der er omfattet af § 1 stk. 3 nr. 1 – 3, for amatør- og ordensudvalget. Klager fra enkeltpersoner eller klubber skal dog først behandles i den pågældende specialforbund. Enhver henvendelse eller appel til Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats amatør- og ordensudvalget kan kun behandles efter skriftlig henvendelse.
Stk. 6
Amatør- og ordensudvalget kan, såfremt sagen efter sin karakter egner sig dertil, indlede sin behandling af sagen med at søge at mægle mellem parterne.
Stk. 7
Et specialforbunds amatør- og ordensudvalg truffen afgørelse kan indbringes for Grønlands Idrætsforbund amatør- og ordensudvalget inden 4 uger efter, parterne har modtaget det pågældendes amatør- og ordensudvalgets afgørelse. Parterne skal i forbindelse med afgørelsen gøres opmærksom på ankemuligheden efter herværende bestemmelser.
Stk. 8
Vedrørende selve sagsbehandlingen tilstræbes det og forventes afgørelsen inden for 14 dage fra modtagelsen af en appel fra en part.
Udvalget kan under en sags behandling indhente alle de oplysninger, det finder fornødent, og såvel forbund som foreninger og enkelte medlemmer skal besvare udvalgets forespørgsler i så henseende inden en frist, udvalget måtte sætte.
Hver af parterne kan forlange, at der gives parterne lejlighed til overfor udvalget mundtligt, telefonisk eller skriftligt at fremsætte og begrunde deres påstande. I sager, der alene angår formalitetsspørgsmål, kan skriftlig behandling dog anordnes.
Foruden i det i § 3 nævnte tilfælde skal der om en sag finde mundtlig forhandling sted i udvalget, når formanden eller to medlemmer ønsker det.
Stk. 2
Amatør- og ordensudvalget´s møder er offentlige, medmindre udvalget selv eller efter begæring fra en af parterne måtte beslutte, at mødet skal foregå for lukkede døre. Såfremt behandlingen foregår for åbne døre, kan udvalget træffe beslutning om referatforbud og/eller navneforbud.
Hvis en person eller organisation under et specialforbund på grund af overtrædelse af dettes love eller amatør- og ordensreglement bliver udelukket af specialforbundet, og dette finder, at udelukkelsen bør udvides til at gælde samtlige organisationer under Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiat, sender specialforbundet indstilling herom med angivelse af forseelsens art, udelukkelsens varighed m.m. til Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiat, hvis amatør- og ordensudvalg derpå afgør sagen.
Efter ansøgning, indgivet gennem specialforbundet, kan udelukkelsen ophæves af Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats amatør- og ordens-udvalg.
I tilfælde af uenighed om forståelsen af nærværende reglement eller absolut uenighed om sagens afgørelse, afgøres en sådan uenighed primært ved forhandling mellem parterne. Er dette ikke muligt, opretter parterne en voldgiftsret efter følgende retningslinier:
Hver af parterne udnævner en voldgiftsmand og de 2 voldgiftsmænd udpeger en opmand. Opmanden skal være jurist og kan eventuelt udpeges af Grønlands Landsret, såfremt de 2 voldgiftsmænd ikke kan blive enige herom.
Når den ene part har valgt sin voldgiftsmand, skal den anden part inden 14 dage herefter vælge sin voldgiftsmand. Sker dette ikke, har den part, der ønsker voldgiftsretten sat, ret til at anmode Grønlands Landsret om at udpege den anden voldgiftsmand.
Voldgiftsretten afgør ved kendelse endeligt sagen, der ikke kan bringes for domstole. Voldgiftsretten træffer selv bestemmelse om proceduren for sagens behandling og tager i sin kendelse stilling til, hvem der skal betale sagens omkostninger.
Voldgiftsretten er pligtig til, når sagen er optaget til kendelse, inden 3 uger derefter at afsige denne. Overtrædes denne frist, har enhver af parterne, indtil kendelse er afsat, ret til at fordre tvisten afgjort ved Grønlands Landsret i det omfang, den grønlandske retsplejelov åbner mulighed herfor.
Stk. 3
Regler for amatør- og ordensudvalget skal udfærdiges af Grønlands Idrætsforbunds bestyrelse og godkendes af dennes repræsentantskab efter at have været forelagt Grønlands Idrætsforbund, hvis bemærkninger til bestyrelsens udkast ligeledes skal forelægges repræsentantskabet.
Vedtaget på Grønlands Idrætsforbunds repræsentantskabsmøde den 05. februar 2025.
Claus Nielsen
Timersoqatigiit Kattuffianni siulittaasoq
Bestemmelser for optagelse af nye specialforbund
Stk. 1 Der optages kun ét specialforbund for hver idrætsgren.
Stk. 2. Idrætten skal dyrkes i mindst aktive 5 foreninger med en rimelig geografisk spredning.
Stk. 3. Idrætten skal have haft en vis levetid i hvilken det er sandsynliggjort at der er tale om en varig interesse.
Stk. 4. De tilsluttede foreninger skal opfylde betingelser beskrevet i §2 stk. 1 – 3.
Stk. 5. Vedtægterne skal være i overensstemmelse med GIF’s love og bygge på et foreningsprincip, hvor frivillige, selvstændige og uafhængige foreninger udfør det demokratiske grundlag.
Bestemmelser for optagelse af nye idrætsforeninger
Stk. 1. Foreningens vedtægter skal være i overensstemmelse med GIF`s love og bygge på foreningsprincippet og skal være opbygget på grundlag af sædvanlige foreningsretlige regler, der ikke på urimelig måde begrænser muligheden for medlemskab.
Stk. 2. Foreningens aktivitet skal være af fysisk karakter og have til hensigt at fremme individets fysiske, psykiske og sociale udvikling, og aktiviteten skal efter almindelig opfattelse være af idrætslig karakter. Ved idrætslig karakter forstås, at den primære aktivitet, der udøves af organisationens medlemmer, udgør fysisk aktivitet af teknisk-fysisk, kraftbetonet eller konditionskrævende karakter.
Foreninger hvor aktiviteten er organiseret i et Specialforbund søger om medlemskab i Specialforbundet, men øvrige foreninger søger optagelse i Grønlands Idrætsforbund.
Stk. 3. Foreninger som søger optagelse i GIF eller i et specialforbund skal indsende vedtægter til godkendelse i henhold til bestemmelserne i Grønlands Idrætsforbunds love. Foreninger uden for Grønland, som er dannet med det formål at samle mennesker med til tilknytning til Grønland, kan optages i GIF som associeret medlem med samme rettigheder som foreninger i Grønland, medmindre andet er bestemt.
Vedtaget på Grønlands Idrætsforbunds bestyrelsesmøde den 05. februar 2025.
Claus Nielsen
Timersoqatigiit Kattuffianni siulittaasoq
Stk. 1 Ansøgning om anerkendelse af et grønlandsmesterskab indsendes til Grønlands Idrætsforbund på en særlig blanket, der kan rekvireres i organisationens sekretariat.
Stk. 2 Sekretariatet behandler ansøgningen og indhenter om nødvendigt supplerende oplysninger, hvorefter der med deles forbundet godkendelse eller afslag. Afslag kan påklages til Grønlands Idrætsforbunds bestyrelse.
Stk. 3 Bestyrelsen fører tilsyn med, at præmisserne for anerkendte grønlandsmesterskaber overholdes, og tilbage kalder eventuelt anerkendelsen af et grønlandsmesterskab.
Stk. 4 Specialforbundene indsender hvert år til Grønlands Idrætsforbunds sekretariat inden den 15. januar en oversigt over de konkurrencer om grønlandsmesterskaber, som de det pågældende år agter at afholde, samt umiddelbart efter konkurrencens afholdelse meddelelse om grønlandsmesterens/-mestrenes navn/navne.
For at en konkurrence kan anerkendes som grønlandsmesterskab skal følgende betingelser være opfyldt:
Stk. 2 Det enkelte specialforbund kan dispensere fra nævnte deltagerantal, dog ikke mere end to på hinanden følgende år. Dispensation kan herudover gives af Grønlands Idrætsforbunds bestyrelse. I omtalen af et anerkendt grønlandsmesterskab skal formuleringen “Grønlands Idrætsforbunds grønlandsmesterskaber” indgå. Formuleringen må ikke anvendes i forbindelse med forbundsmesterskaber.
Deltagere, som ikke er medlem af det arrangerende specialforbund, kan ikke medregnes i kravet om deltagerantal, men kan – efter specialforbundets bestemmelse – deltage i et mesterskabsstævne, dog uden at kunne tildeles et grønlandsmesterskab. Medlemmer af sideordnede udenlandske specialforbund kan – efter det arrangerende specialforbunds bestemmelse – deltage i konkurrencer om individuelle mesterskaber eller som hold i holdmesterskaber, dog uden at titlen “grønlandsmester” eller Grønlands Idrætsforbunds mesterskabsmedalje kan tildeles dem.
Vinderen af et grønlandsmesterskab er mester i det år turneringen afholdes. I de højst rangerende seniorrækker tildeles grønlandsmesteren Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats mesterskabsmedalje ”Tuukkaq”.
Ved holdmesterskaber tildeles det antal medaljer som svarer til reglerne for den pågældende konkurrence. Vinderen af et grønlandsmesterskab er mester i det år turneringen afholdes. I de højst rangerende seniorrækker tildeles grønlandsmesteren Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiats mesterskabsmedalje ”Tuukkaq”. Ved mesterskaber kan ”Tuukkaq” tildeles til mest vindende i discipliner svarende til seniorrækkers uanset aldersgruppe. Titlen “grønlandsmester” kan kun opnås, når der har været afholdt konkurrence i den pågældende mesterskabsdisciplin.
Specialforbundene indsender hvert år til Kalaallit Nunaanni Timersoqatigiit Kattuffiat inden d. 31. december en oversigt over mesterskaber som afholdes og antallet af ”Tuukkaq”, som skal tildeles grønlandsmestre.
Et specialforbund kan arrangere grønlandsmesterskaber uden for Grønland med Grønlands Idrætsforbunds bestyrelsens samtykke.
Medlemsorganisationerne og Grønlands Idrætsforbunds bestyrelse kan træffe bestemmelse om udelukkelse fra deltagelse i grønlandsmesterskabskampe, landskampe og lignende kampe på grund af straffedomme, der er så alvorlige, at de findes at burde have en sådan virkning. En sådan afgørelse kan indbringes for amatør- og ordensudvalget (appelinstansen), jf. § 17 i Grønlands Idrætsforbunds love.
Bestyrelsen kan i særlige discipliner for handicappede idrætsudøvere godkende grønlandsmesterskaber, når grønlandsmesterskabsbestemmelsernes almindelige regler i øvrigt er opfyldt. Mesterskaberne benævnes “Grønlands Idrætsforbunds grønlandsmesterskaber for personer med handicap”.
Grønlands Idrætsforbunds bestyrelse kan til enhver tid tilbagekalde anerkendelse af et “Grønlandsmesterskab”, hvis grønlandsmesterskabet ikke længere opfylder betingelserne for anerkendelse.
Vedtaget på Grønlands Idrætsforbunds bestyrelsesmøde den 05. februar 2025.
Claus Nielsen
Timersoqatigiit Kattuffianni siulittaasoq
Amatør- og ordensudvalgets kendelser er som udgangspunkt offentligt tilgængelige.
Ønsker du at få tilsendt kendelser, kontakt da Poul Petersen på poul@gif.gl
Grønlands Idrætsforbund • Issortarfimmut 8 st. tv. Postboks 84, 3900 Nuuk, Greenland • (+299) 34 81 50 • gif@gif.gl